ČESKÁ TŘEBOVÁ – Galerie Kulturního centra Česká Třebová se po roce opět zaplnila lidmi, kteří se přišli podívat na to, co vytvořily umělkyně sdružené pod hlavičkou skupiny pojmenované podle Maxe Švabinského.

“Maxmiliánky” se ve svých dílech zaměřily na dvě témata. Konkrétně člověka a architekturu. Jaké techniky byly využity, přiblížila vedoucí seskupení Alice Formánková: “Pastely, které se nám líbí, ty opravdu rády užíváme. Máme tady docela dost akrylů, což se nám v poslední době taky daří více rozvíjet. Kresby tady jsou. A jako novinku tady máme suchou jehlu.”

Jejím prostřednictvím vznikl obraz Marie Hladilové. Ta prozradila nejen to, že se nechala inspirovat Švabinského malbou “Chudý kraj”, ale také to, co vlastně technika suché jehly obnáší. “To je rytí jehlou nebo nějakým hrotem do podložky, pak nanesení barvy na tu podložku a tisk,” vysvětlila Marie Hladilová.

Nové obzory pro sebe i skupinu objevuje Soňa Popelková. “Kamarádka zjistila, že maluju. A asi mě zaujalo být tam s nimi, zajímat se o to a nějakým způsobem se vzdělávat,” odůvodnila svůj vstup do výtvarné skupiny Maxmilián nová členka Soňa Popelková.

O přínosu autorky, která pro potřeby expozice dodala zejména pastelové portréty, pohovořila Alice Formánková: “Rozhodně to obohatila. Určitě minimálně svou osobností, protože je opravdu bezva. I co se týče výtvarna, tak má neotřelý pohled. Je na ní vidět, jak se rozvíjí.”

Soňa Popelková, Marie Hladilová, Alice Formánková, Pavla Klimešová, Ludmila Pražáková, Natalia Pilgrová, Ivana Jiskrová a Marta Heptnerová v Kulturním centru Česká Třebová vystavují do 16. května.