[videojs mp4=“http://oik.cz/jwplayer video/2014/140225_WOLKRUV PROSTEJOV 2014.mp4″ poster=“http://oik.cz/jwplayer video/2014/140225_WOLKRUV PROSTEJOV 2014.jpg“ width=“630″ height=“480″ prelode=“auto“]

ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Oblastní kolo festivalu poezie s názvem Wolkrův Prostějov se konal v orlickoústeckém Kulturním domě. Dvanáct recitátorů ve dvou věkových kategoriích tam celý den přesvědčovalo odborníky z řad herců a divadelníků, že recitace je právě to, co je baví a zajímá. Soutěžilo se o postup na krajskou přehlídku letošního Wolkerova Prostějova, a to celkem ve dvou kolech.

K recitaci proto museli účastníci nacvičit dvě ukázky z poezie nebo prózy. Výběr byl libovolný, soutěžící omezoval pouze osmiminutový limit. Hlavní hodnotící kritérium, tedy vědět, proč si vybrali právě tohoto autora, a v přednesu se s ním ztotožnit, recitátoři splňovali, a tak porota v obou kategoriích všechny poslala do 2. kola.

I když bylo nakonec stanoveno pořadí, z něhož nejlépe vyšli Petr Janota z Ústí a Natálie Dunglová ze Žamberka, šanci zúčastnit se krajské přehlídky dostalo všech letošních 12 soutěžících. Po vyhodnocení přehlídku uzavřel rozborový seminář s porotou, která letos pracovala ve složení učitelka ZUŠ Jindřiška Petráková, laureátka dvou ročníků Wolkrova Prostějova Jana Trojanová a herec Josef Vrána.