LANŠKROUN – Dalším ze série pořadů pokračovala akce nazvaná „Kulturní léto na farní zahradě 2013“. Obecenstvo tentokrát do hlediště lákal koncert dvojice Jakub Smolík a Josef IX. Jako první se ovšem na pódiu objevil dramaturg festivalu na pokračování Zbigniew Czendlik. Lanškrounský děkan se pro tento večer ujal role moderátora. Přivítal diváky a prozradil, jakým způsobem se vyvinula tradice cyklu pořadů.

Jako posilu si pozval Soňu Šulákovou známou z televizních obrazovek, aby uvedla koncert prvního interpreta. Josef IX. odstartoval svůj koncertní part osamocen. V dalším průběhu ho ale doplnila zpěvačka Markéta Kadetová, s níž zpěvák spolupracuje a ve společném repertoáru mají několik duetů. Lanškrounský koncert byl jednou ze zastávek turné s Jakubem Smolíkem. Rodák z Domažlic si pro obecenstvo přichystal průřez svou dosavadní tvorbou.

Zazněly tak písně nové i pro řadu posluchačů legendární. Šestou událost lanškrounského „Kulturního léta“ navštívily více než tři stovky diváků. Další koncert na ně čeká 23. srpna, kdy vystoupí Old Fashion Trio s jazzovými evergreeny.