ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Návrat na místo činu zažili tvůrci filmu “Já, Olga Hepnarová”. Snímek zachycující momenty ze života poslední popravené ženy komunistického Československa se zčásti natáčel v Ústí nad Orlicí, kde měl i předpremiéru. Tu chtělo vidět zaplněné Roškotovo divadlo.

Film sleduje klíčové momenty života ženy, která se od ostatních lišila. Nepřijetí a šikana ze strany většinové společnosti. To byly důvody, které ji dovedly až k tomu, že se stala vražedkyní. V roce 1973 nákladním vozidlem usmrtila 8 lidí. Vyznění neobvyklého příběhu mělo podtrhnout černobílé zpracování.

Hlavní postavu ztvárnila polská herečka Michalina Olszańska, vedle ní mohli diváci vidět Kláru Melíškovou či Mariku Šoposkou. V několika rolích se ale mihli i lidé pocházející přímo z Ústí nad Orlicí.

Samotný film byl natáčen například v prostorech bývalé Perly 01, v Kostelní uličce nebo v areálu někdejší Jednoty. Prahu sedmdesátých let v Ústí nad Orlicí našel scénograf Alexandr Kozák, který ve městě žije.

Snímek můžete v nejbližších dnech vidět 26. března v Ústí nad Orlicí, o den později v Lanškrouně a 29. března v České Třebové.