LETOHRAD – V Letohradě, který byl před několika lety vyhlášen městem literatury faktu, se autoři sešli již podeváté. Podle organizátorů, členů Klubu autorů literatury faktu, ale mají spisovatelské konference tradici už více než čtvrtstoletí. Kromě pracovních seminářů a křtů nových knih je hlavním účelem ocenit jejich díla na regionální a mezinárodní úrovni.

Letos se spisovatelé sešli ve dnech 19. a 20. září. Hostitele jim dělala nově opravená Tvrz Orlice. Vedli semináře na odborná témata, křtili nové knihy, besedovali se studenty. Ocenění za svá díla si z konference odnesly téměř tři desítky českých i slovenských spisovatelů. Z toho český spisovatel Robert Kvaček a slovenský Milan Vároš hlavní ceny E. E. Kische za literaturu faktu. Letos spisovatelé navštívili celkem 8 škol a se studenty o literatuře faktu besedovalo dvacet spisovatelů.

Letohradské setkání se konává pod hlavičkou Svazu českých spisovatelů a Ministerstva kultury. Z celkových 140 členů tohoto volného sdružení se letos konference zúčastnilo zhruba 80 lidí. Ve čtvrtečním dopoledni, kdy jsme je na tvrzi s kamerou zastihli, se věnovali odkazu letohradského rodáka, autora Petra Jilemnického.