ČESKÁ TŘEBOVÁ – Malou scénu rozezněl speciální koncert uspořádaný k 90. výročí narození Eduarda Vaníčka. Osobnost houslisty a pedagoga nejprve připomněla výstava fotografií. Vzpomínky byly následně umocněny hudbou.

Nejprve vystoupil “Orchestr bývalých žáků”, v jehož sestavě se objevilo 10 interpretů, které Eduard Vaníček hudebně vychoval. V repertoáru byla zastoupena i díla jiné českotřebovské hudební osobnosti, tedy Františka Kajetána Zedínka. Muž, pod jehož vedením orchestr skladby nastudoval, na svého dlouholetého kolegu vzpomínal v publiku. Přímo na pódiu se památce přítele hrou na violu poklonil Josef Petrák.

Mezi interprety nechyběla vnučka vzpomínaného Anna Vaníčková, která se představila v rámci klavírní skladby.

Dalším vystupujícím byl Komorní orchestr Jaroslava Kociana, jehož byl Eduard Vaníček spoluzakladatelem a dlouholetým sólistou. Společně s tělesem vedeným dirigentem Bohuslavem Mimrou vystoupil i Eduard Vaníček mladší.

Pořadatelstvím koncert zaštítila místní základní umělecká škola. Mezi učitele předchůdkyně dnešní “zušky” patřil vzpomínaný muž od 50. let minulého století. Od 70. let byl ředitelem školy. Této činnosti by se nemohl věnovat bez podpory kolegyně a manželky Jindřišky Vaníčkové, která vše sledovala z hlediště.

Koncert byl pomyslným darem nejen Eduardu Vaníčkovi, který by letos oslavil 90. narozeniny, ale i všem jeho blízkým.