LETOHRAD – “Pod lipami” v Letohradě-Kunčicích se opět sešli milovníci hudby. Přilákal je 19. ročník open-air festivalu “Kunčický kravál”. K dispozici byla dvě pódia, na kterých se vystřídala seskupení nejen z českých luhů a hájů. “Letos to vyšlo tak, že je nějakých 12 kapel. 6 na jedné scéně, 6 na druhé. To, že jsou 2 slovenské, zbytek českých, to je čistě shoda náhod,” prozradil spolupořadatel akce Jan Kylar.

Zcela záměrně ale pořadatelé vybrali takové kapely, které festivalu dodaly multižánrový rozměr. “Historicky Kunčický kravál byl vždycky punkový festival, což ten základ tam vždycky je. Děláme ale takové odbočky, abychom to udělali trochu rozmanitější,” doplnil Jan Kylar.

Své pojetí hudby publiku nabídla například skupina “Gaia Mesiah”. Ta po několikaleté odmlce obnovila svou činnost, a tak si její skladby mohli vychutnat i fanoušci z našeho regionu. “Já myslím, že ta pauza byla přínosná, protože jsme všichni tak nějak dospěli. A dospěli jsme hlavně k tomu stejnému cíli, což znamená, že chceme všichni dělat to stejné, dělat hudbu,” řekla zpěvačka skupiny Marka Rybin. “Musím říct, že ta atmosféra byla skvělá a že to vůbec nezávisí na tom, jestli je to regionální, nebo obrovský festival,” poznamenala k odezvě z publika kytaristka skupiny Santa Morella.

Jakmile dohrála “Gaia Mesiah”, pozornost příchozích se stočila k druhé scéně, kde vystoupila slovenská punková skupina “Davová Psychóza”. Ta nabídla průřez tvorbou, ale zpěvák Ján Kassa prozradil, že se fanoušci brzy dočkají nových písní. “Když to všechno dobře dopadne, a ten nahoře nám dá prst nahoru, tak doufám, že na podzim bychom měli vydat novou desku,” sdělil OIK TV zpěvák “Davové Psychózy” Ján Kassa.

O další zábavu příchozích se mezi jinými postarala druhá ze dvou slovenských kapel, které letos do Kunčic zavítaly, a tou byla “Medial Banana”.