LANŠKROUN – Stalo se již tradicí, že příznivci jazzu se jednou za rok schází na lanškrounském zámku na akci Jazz A Little Otherwise, neboli Jazz trochu jinak. Akce se letos konala již pošestnácté.

Každoročně předstupují vystupující na tomto festivalu před diváky převážně s vlastními skladbami. “Kapely tady nehrajou standardní věci, málo se vyskytne, že když nemaj svůj vlastní vyloženě repertoár se může stát, že použijou nějakou převzatou věc, ale je to vlastně festival o tvoření, “ řekl dramaturg festivalu Ilja MIchalec.

Pravidelní návštěvníci jsou zvyklý také na osvědčeného moderátora, který z šestnácti příležitostí chyběl pouze jednou. “Já jsem se k tomu festivalu dostal vlastně díky tomu, že se velmi dobře znám s jeho otcem zakladatelem a budovatelem Iljou Michalcem. Známe se fůru let a on tehdy přišel s myšlenkou udělat festival trošku jiný, trošku neobvyklý a tehdy mě pozval k moderování, “ sdělil moderátor Karel Pokorný.

První koncert obstarala chrudimská kapela John Hayllor, která momentálně hraje blues v moderním kabátu s výraznými rockovými prvky.  “To byl nějakej vývoj, dřív jsme hráli v jinejch různejch kapelách a postupně, jak člověk objevuje nový směry, nový hudebníky, nový žánry, tak jsme se nějak postupně propracovali až nějak k tomu blues rocku, “ řekl OIK TV zpěvák Janek Žežula.

Do Lanškrouna letos také zavítal zkušený americký kytarista Rene Trossmann a pomyslnou hudební štafetu poté převzal Jamie Marshall s Amplified Acoustic Band.  Po nich zazpívala norská zpěvačka Live Foyn Friis.