ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V sobotu byl v Malé scéně slavnostně zahájen letošní ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Tento festival dokumentárních filmů zavítal do Ústí nad Orlicí již po osmé. Malou scény nově obsadil od soboty do soboty.

Zároveň každý z diváků může hlasovat o nej projekt v rámci akce Ústí sobě, kam půjde výtěžek z celého festivalu. Vybírat lze ze sedmi projektů podporujících například, správné stravování, nebo zakoupení pomůcek do domova důchodců či osvětu autismu. Každoročně má festival Jeden svět podtitul, ten letošní zní “Hledání domova”. “veřejností hýbe téma migrace, ale zároveň jsme nechtěli to téma nechtěli nějak konfliktně nebo prostě negativně, tak jsme jej zabalili do hledání domova, který vlastně se dá aplikovat na i další filmy z nabídky než jenom ty migrační,” řekla OIK TV koordinátorka regionálních festivalů Bára Hudečková.

Nedílnou součástí Jednoho světa jsou také debaty s různými odborníky či osobnostmi na téma právě zhlédnutého dokumentu. “Nyní jsem byl asi na pěti diskuzích na Jenom světě a tady dotazy byly jedni z nejzasvěcenějších,” řekl pro OIK TV politolog zabývající se Blízkým východem Marek Čejka.

Zástupce organizátora z Ústí nad Orlicí Petr Kulhavý k tomu doal: “Čeká nás, myslím si, že velmi zajímavá debata o tom jak mají média dnes obrovskou moc nad životy lidí. A dokáží ovlivnit život lidí velmi zásadně s šéfredaktorem Respektu Erikem Taberym, hned ve středu.” Čtvrteční debata se má točit kolem snímku “Model pana starosty” natočený v Maďarsku. V pátek je naplánováno povídání s hrdinkou dokumentu Mallory Miroslavou Neradovou, ale to je již zcela vyprodané. V sobotu se končí dvěma debatami s ekologickou tématikou.