LANŠKROUN – Lanškrounský zámek hostil festival Jazz a Little Otherwise neboli jazz trochu jinak. V jeho úvodu vystoupila soul-funková formace Gin in Jam z Prahy.

Trio Ondřej Kabrna & Flying Hammond zavítalo na lanškrounský jazzový festival hned poté. Ondřej Kabrna, který patří v Česku mezi významné pianisty a varhaníky, si pro návštěvníky festivalu připravil se svými spoluhráči klasický koncert. “Je to hudba, která je mezi jazzem mezi rockovou hudbou a je tam velkej vliv klasický hudby, varhanní,” přiblížil Ondřej Kabrna.

Rockovější skupina “Laura a její tygři” nastoupila na pódium jako třetí v pořadí. Dívčí jméno Laura má evokovat něhu a krásu, tygři mají být symbolem nezkrotnosti a divokosti. Díky černým brýlím, bílým košilím a černým kravatám si od poloviny osmdesátých let 20. století vytvořili nezaměnitelnou image. “Připravili jsme si přesně naši největší energii, který jsme schopni a s tou se chystáme Lanškrounu předvést,” sdělila nám zpěvačka Lucie Bakešová. “Hrajeme přesně tak málo jazzu, že se sem úplně nehodíme a přesně tak hodně rocku, že se nehodíme na rockový festivaly. My jsme něco mezi, ani ne úplně jazz, ani ne úplně rock, ani ne úplně pop. Prostě my jsme Laura a její tygři,” dodal kapelník Karel Šůcha.

Večer zakončila americko česko německá kapela Elisabeth Lohninger Quartet. Tento festival umožňuje vystoupení kapelám, které mají zejména vlastní tvorbu. Dle pořadatele festivalu v jejich skladbách musí být slyšet alespoň trochu prvků z jazzu. “Pokud možno, takovou muziku, která tak úplně není slyšet v komerčních rádiích a je to v podstatě menšinový žánr a mě se právě na tom líbí, že jsou lidi něco schopni tvořit,” dodal pořadatel festivalu Ilja Michalec.

Letos na festivalu poprvé spolupracovalo i Kulturní centrum Lanškroun. Příští rok se nadšenci jazzu trochu jinak mohou těšit na 19. ročník.