ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Festival Kocianovo Ústí rámuje a umělecky dotváří Kocianovu houslovou soutěž již 14. rokem. Jeho čtvrtý koncert se v Roškotově divadle nesl v duchu cikánské hudby. Umělecký ředitel Pavel Šporcl se představil s cimbálovou kapelou a se svým projektem Gipsy Fire.

Druhý den se Roškotovo divadlo zaplnilo znovu. Závěrečný koncert vítězů udělal tečku za letošním 61. ročníkem Kocianovy houslové soutěže. Na samotném začátku vystoupil Mezinárodní soutěžní orchestr složený z dvaadvaceti účastníků z různých zemí. Sólistou a zároveň dirigentem orchestru byl patron soutěže Pavel Šporcl. “Do Ústí přijelo 66 soutěžících nakonec z 19 zemí světa, včetně ČR, takže velmi početná účast. Já pevně doufám, že si všichni soutěž užili a podle ohlasu, který máme, tak říkají, že se jim v Ústí velmi líbilo,” řekla nám ředitelka soutěže Lenka Lipenská.

Vítězkou první kategorie se stala Estelle Presler ze Švýcarska. První místo ve druhé kategorii letos nebylo uděleno. “To je samozřejmě dáno také tou přísností v této soutěži, že nás tam výkony vyloženě nepřesvědčili a bodově to bylo trošičku pod tím normálem,” popsal situaci předseda mezinárodní poroty Pavel Hůla. Třetí kategorii ovládl čech Daniel Matejča a první místo ve čtvrté kategorii si zasloužila soutěžící z Litvy Ugné Katinskaite.

Laureátem 61. ročníku soutěže se stal vítěz třetí kategorie Daniel Matejča z Liberce. “Je to samozřejmě krásný pocit, jako čekám na to už dlouho. Dlouho jsem se na to připravoval a teď konečně přišla právě ta chvíle, kdy si můžu užít to vítězství, jak se patří,” popsal vítězný pocit Daniel Matejča. “Kdo ho slyšel, tak neváhal a myslím si, že to bylo jedno z nejsnadnějších rozhodnutí naší poroty, protože jsme se jednomyslně shodli na tom, že Daniel Matejča byl opravdu nejlepší a je to vlastně už hotový umělec, teď bude záležet, jak se bude vyvíjet dál,” dodal Pavel Hůla.

Nedělní koncert “Hvězdy hrají Mozarta” v Kostele Nanebevzetí Panny Marie zakončil 14. ročník festivalu. V čele Pražské filharmonie se představil houslista Pavel Šporcl, violista Maxim Rysanov a světoznámý dirigent John Axelrod.