LANŠKROUN – Zámecká zahrada před nedávnem posloužila jako místo konání pro další z celé řady kulturně laděných akcí. Tentokrát hrála prim dechová hudba. “Dnes jsme se tady sešli u příležitosti 42. ročníku festivalu dechových hudeb Pravečkův Lanškroun,” doplnila ředitelka Kulturního centra Lanškroun Markéta Staňková.

Úvodní koncert přehlídky, která vzdává hold rodákovi z nedalekých Výprachtic, obstarala Dechová harmonie Letohrad. Těleso vedené Josefem Pilným do svého repertoáru zařadilo i skladbu Jindřicha Pravečka. “My jsme teď nachystali ten jeho Rodný kraj, protože si myslím, že rodný kraj je právě tady v Lanškrouně, nebo přesněji řečeno taky kousek od Lanškrouna. To je jedna věc, druhá věc je hrát pro lidi, to znamená zpívané věci, operetky, nebo něco z takového modernějšího repertoáru, jako jsme tam hráli tu jednu rockovou skladbu,” sdělil OIK TV dirigent Dechové harmonie Letohrad Josef Pilný.

Letohradský orchestr vystřídala Severočeská harmonie Štětí. Program festivalu počítal také s vystoupením kapel z Kolína a Hradce Králové. Jejich koncert, stejně jako ten závěrečný společný, ale musel být vinou nepřízně počasí zrušen.