ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Literárně dramatický obor Základní umělecké školy Jaroslava Kociana pod vedením Jiřího Žáčka nastudoval hru rakouského autora Wernera Schwaba s názvem Prezidentky. Tato provokativní černá komedie měla v sobotu premiéru. Ještě dříve, než se na jevišti ocitly tři mladé herečky, přivítal přítomné rodiče, kamarády či pouze příznivce divadla, režisér Jiří Zajíček a popřál příjemný zážitek.

Premiéra se odehrála v učebně dramatického oboru, který tím nabídl lepší kontakt aktérů s diváky. Zároveň scéna zapůsobila na diváka s daleko větším důrazem. Původní divadelní hra není určená většinovému divákovi pro velmi vulgární slovník. Každý soubor tedy vnáší do svého provedení různé úpravy. U jednoho stolu v malém chudém pokojíku spolu o svých snech komunikuje šílenkyně milující záchody i s jejich lahodným obsahem a dvě hašteřivé fúrie předhánějící se, která z nich má těžší osud. Postavu Erny ztvárnila Tereza Štochlová, která přiznala, že v počátku se svou postavou bojovala kvůli jejímu vulgárnímu slovníku.

Sabina Applová se zhostila role Gréty, na níž se herečce, jak sama prozradila, líbil její smysl pro život. Třetí žena Mariedl v podání Lei Řehákové sklízela úsměvy všech přítomných. Strnulost a neměnnost celé scény přesně odpovídala tématu hry, jejímž základem nebyl příběh, ale pomalé neznatelné plynutí času, jakoby v jediném okamžiku. Tyto tři ženy spojovala především krutost a paradoxnost doby, která se vysmívá jejich snům i realitě, ale ovlivňuje je také jejich vlastní minulost, jež se k nim obrací zády.