ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Malá scéna a Roškotovo divadlo. To byla dějiště dalšího pokračování celostátní přehlídky studentských divadelních souborů. Ty publiku, sami sobě navzájem i odborné porotě zahrály celkem 14 představení nejrůznějších žánrů. “Na 11. ročník Mladé scény dorazilo 14 souborů, které postoupily z krajských přehlídek. Zúčastnilo se asi 140 hrajících,” sdělila OIK TV organizátorka přehlídky Lenka Janyšová.

Jednou ze závěrečných inscenací byla ta v podání souboru Čistírna ze ZUŠ Pardubice-Polabiny. Nesla název “Medvěd, který nebyl” a vidět ji bylo možné v Malé scéně. V Roškotově divadle se představil soubor 2v1 z Mostu s hrou o konci světa pod názvem “Všichni tady chcípnem!”. “Co je pro nás tématem, je asi z toho představení tak nějak zřejmé. Hrajeme o tom mediálním útoku, o té manipulaci,” poznamenal k inscenaci člen souboru 2v1 Petr Vrabec.

“Mladá scéna 2019” nabídla nejen závěrečné produkty snažení divadelníků. “Mladí měli možnost navštívit 7 workshopů. A samozřejmě k tomu potom patří ještě rozbory po jednotlivých představeních s lektorským sborem,” doplnila organizátorka přehlídky Lenka Janyšová.

Střípky toho, co se soubory dozvěděly, prozradil novic lektorského sboru Jakub Čermák. “Myslím si, že jsme dostali nějaký dost plastický obraz o tom, jak jsou na tom studentská divadla. Viděli jsme tady řadu představení, která byla cenná v nějakých jednotlivých aspektech. Potom věci, které měly spíš charakter nějaké etudy,” uvedl porotce Jakub Čermák.

Nejinspirativnější představení získalo nominaci na festival Jiráskův Hronov. Jednalo se o inscenaci pod názvem “Du verstehst mich, nicht war?”, kterou uvedl soubor “Mrož v krabici” ze soukromé ZUŠ z Plzně.