ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Domov důchodců Ústí nad Orlicí zažil neobvyklou premiéru. Zdejší Divadelní spolek RADOST si připravil hru Mrazík na motivy stejnojmenné pohádky z roku 1964. Kromě desítek diváků hře přihlížel i italský televizní štáb.

Italové v průběhu představení natáčeli materiál do připravovaného dokumentárního filmu o péči o osoby s Alzheimerovou chorobou. Uživatelé Domova, kteří si Mrazíka připravili ve spolupráci s personálem ztvárnili celou řadu rolí. V průběhu děje se na jevišti objevily všechny známé postavy – Ivan, Nastěnka, Marfuša ale i mnoho dalších.

Režisérce představení, která filmového Mrazíka kvůli nastudování prý viděla třicetkrát, zabralo psání scénáře celý měsíc. “Nacvičujeme přibližně půl roku, scházíme se každý týden vždycky jednou týdně na hodinu a půl. Sjedeme celou hru, projedeme texty a vlastně za vším tím stojí ještě příprava na oddělení, kdy v rámci výtvarných hodin jsme malovali kulisy, vyráběli kostýmy,” sdělila režisérka Renata Raková.

Jídelna domova, která se pro tentokrát změnila v improvizované divadlo byla zcela zaplněna diváky. Necelou hodinu trvající pohádku ocenili diváci dlouhým potleskem.