ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Sedm představení během čtyř dní. Takovou porci divadla nabídl letošní ročník Minifestivalu literárně-dramatického oboru ZUŠ Jaroslava Kociana.

Přehlídka inscenací, které nastudovalo 67 žáků, v roce 2019 zavítala i do Malé scény. Tam bylo k vidění jedno z nabídky sedmera představení. “Letošní ročník přinesl především pohádky. Také pro nejmenší děti, to znamená první a druhé třídy, protože všechna představení jsou určena i pro žáky základních škol. Poté máme další žánry, které jsou pro starší děti, takže pak jsou to různé dobrodružné inscenace,” uvedl k programu učitel literárně-dramatického oboru ZUŠ Jaroslava Kociana Jiří Zajíček.

My jsme navštívili hru nazvanou “Cesta za modrým ptákem, dlouhá, předlouhá, nekonečná…”, tedy dílo, které vzniklo na motivy “Modrého ptáka” belgického nositele Nobelovy ceny za literaturu Maurice Maeterlincka. “Ta hra je velmi zajímavá tím, jak je vůbec napsaná. A především se jedná o takzvanou férii. To žánrově znamená, že je to inscenace s fantasy prvky, takže vlastně v  té inscenaci si každý divák může najít to své, ale nad čím by se měl zamyslet, je to, co je pro nás to štěstí,” sdělil OIK TV Jiří Zajíček.

A ono štěstí, či chcete-li mušku jenom zlatou, hledal i jeden z hlavních hrdinů “Tyltyl”. “Štěstí bylo asi v tom, že jsme se všichni seznámili s těmi modrými dětmi, že jsme prošli toho tolik, těch fantasy světů. Ta příprava, to byly hodiny a hodiny práce na tom textu,” řekl představitel “Tyltyla” Dominik Šlesinger.

Se svou porcí textu a vyzněním role se musela vypořádat i představitelka “Světla”. “Mě tahle hra hodně bavila, přišlo mi to zajímavé. A jsem ráda, že mám tuhle roli, protože jsem měla ten hezký pocit, že jsem taková ta, co všechno ví. A prostě je tam provází,” uzavřela představitelka “Světla” Michaela Krycnerová.