ORLICKOÚSTECKO –  Mnoho lidí hledí na předpověď počasí v těchto dnes se značnou nelibostí. Velmi nízké teploty a sněžení netrápí pouze řidiče, ale pochopitelně také chodce, kteří se musí leckde prodírat hromadami sněhu. Jinak tomu není ani na Orlickoústecku a pracovníci společností zabývajících se odklízením sněhu mají plné ruce práce.

Sněhová nadílka pokrývá i okresní město. ”Ten sníh padá neustále, je ho dost. Začíná být kalamita v tom, že není kam odvážet, není ho kam tedy spíše hrnout, než odvážet. Zatím to zvládáme snad s napětím sil. Jezdí se každý den od rána od tří hodin do odpoledních hodin,” řekl ředitel divize služeb městské společnosti Petr Hovádek

Do ulic vyráží každý den řada pracovníků. “Jsou dvě směny, které se střídají po týdnu, v každé směně je 10 lidí, kteří drží pohotovost, plus potom dalších cirka 20 lidí je připraveno, že nastupují jako pěšáci, popřípadě s další menší technikou,” řekl ředitel divize služeb městské společnosti Petr Hovádek

Odklízení sněhu probíhá samozřejmě i v České Třebové. Sněhu neustále přibývá a teploty nad nulou jsou v novém roce zatím výjimečné. “Už to trvá dlouho a i ten objem toho sněhu je takový, že už není téměř kam ho dávat. V těch nejproblematičtějších místech, už se ten sníh odváží,” sdělil OIK TV Zdeněk Václavek.

Plné ruce práce s bílou pokrývkou mají i v Lanškrouně. “Sníh už odvážíme, už jsme ho jednou odváželi z těch nejinkriminovanějších míst na náměstí a tady na ulici 28. října a tento týden jsme začali intenzivně odvážet z centra města a ulic, kde už nejde odhrnout sníh, tzn. i v těch okrajových částech, jako je Na střelnici a v dalších částech města,” řekl jednatel Technických služeb Vladimír Skalický.

Podle předpovědí meteorologů by se teploty měli i nadále pohybovat pod bodem mrazu.