ČESKÁ TŘEBOVÁ – Sice ještě nedokončili základní školu, ale už koketují s politikou. Řeč je o školácích, kteří zasedají v žákovském parlamentu. Ti se ve studovně muzea se setkali s nejužším vedením města.

Členové žákovských parlamentů ze všech tří českotřebovských základních škol se na úvod setkání podepsali do pamětní knihy. Dalším bodem programu byla prezentace aktivit, které parlament zrealizoval v minulém školním roce. Například žáci ze ZŠ Ústecká uspořádali karneval pro 2. stupeň. “Také jsme dělali ´Knoflíkové stromy´, což spočívalo v tom, že si každá třída vymyslela svůj vlastní motiv a pak to kreslila. A vyzdobili jsme to knoflíky, které jsme dostali od sponzorů,” sdělila OIK TV předsedkyně žákovského parlamentu ZŠ Ústecká Beáta Hrdličková.

Tentokrát se děti z “parnické školy” chtějí zaměřit na ekologické téma a upozornit na plýtvání vodou.

Svou činnost představil také parlament Základní školy Nádražní. Jeho členové mají celou řadu nápadů, jak zpestřit výuku. “Že bychom třeba mohli mít ve škole nějaké projekty. Různé hry, akce, nějaké rozhovory s nějakými osobnostmi,” uvedla příklady členka žákovského parlamentu ZŠ Nádražní Anna Gregarová.

Základní škola Habrmanova se díky žákovskému parlamentu zapojila do boje proti rakovině. Proběhl také “Den naruby”. Nápady na budoucí aktivity si školáci z takzvané Červenky zapisují do “nápadníčku”. Mohou je pak přednést zástupcům vedení města. “Samozřejmě je dobře, že mohou vyjádřit svůj názor i mladší generace tohoto města, že se můžeme vyjádřit k tomu, co se v tom městě děje a pomoci zlepšit nebo něco změnit v tom městě,” řekl předseda žákovského parlamentu ZŠ Habrmanova Tomáš Havránek.

O tom, co se v České Třebové změnilo a změní, a jak k tomu mohou přispět žákovské parlamenty, jejich členové diskutovali se starostou Jaroslavem Zedníkem a místostarostkou Jaromírou Žáčkovou.