ČESKÁ TŘEBOVÁ – I když je pravěká osada Křivolík přístupná po celý rok, komentované prohlídky s ukázkami pravěkých dovedností jsou v létě. Letos se otevřela mimořádně koncem ledna nejen pro účastníky zimního táboření v nedalekém Přívratě. “Jsou připravené aktivity, které souvisí se zimou. Hlavně kuchyně se zpracováním potravin, které se vytvořily před zimou. Samozřejmě obývání, jak mohli naši předci přežít tu zimu,” řekl pro OIK TV náčelník Bacrie z.s., David Maršálek.

V kuchyni byly k ochutnání placky z mouky nebo slisovaná sušená jablka. Na ohni se vařila medovina. Otevřeny byly i příbytky, které se zde nachází a ve kterých naši předkové museli přežívat mnohdy i drsné zimy. “Naši předci přežívali velmi dobře, protože měli postavené pevné domy, které byly zateplené tzv. mazanicí. Jedná se o směs plev a hlíny, která dobře izolovala teplo. V příbytku se musel rozdělat oheň, takže kouř znamenal teplo. Pro nás dneska to není klasická představa, ale pro ně v tehdejší době byla přímo ideální,” dodal Maršálek. V zimním období byli oděni do oděvů, které se vyráběly z přírodní vlny, převážně z merino. Ta má dutý chlup a tak může dobře izolovat a zároveň i hřát.

I když je areál přístupný celoročně, na oficiální letošní otevření s ukázkami řemesel nebo pravěké kuchyně si musíme počkat až do druhé poloviny června. “Po té zimě bude potřeba udělat klasické opravy. Trochu ten projekt chceme posunout. Veřejnost přivítáme na letní slunovrat, což bude nějakého 24. června,” řekl Maršálek. Jak nám náčelník prozradil, mělo by jíž být hotové kompletní obydlí. Ještě jej chybí promazat mazanicí.