LIBCHAVY –  Pořádání 21. ročníku Vesnických her bez katastru tentokrát připadlo obci Libchavy. Zábavné soutěže družstev, hasičských sborů a starostů obcí finančně podpořené Euroregionem Glacensis, se konaly v areálu za farou.

Zábavné odpoledne v Libchavách zahájilo nastoupení družstev a taneční vystoupení street dance skupiny FLOW. Po vysvětlení pravidel soutěžícím se mohlo začít. ”Jedná se o hry šesti obcí a letošní rok tady máme pozvaného našeho Polského partnera, město Strzelin. Účastní se České Libchavy, Libchavy, Hejnice, Sopotnice, Česká Rybná a Velká Skrovnice,” sdělila Jana Hodovalová.

Byly to netradiční hry smíšených družstev. Soutěží se například ve stavění komínu z beden na čas a v dalších zábavných úkolech. Jedním z nich bylo také překonání překážkové tratě. Tu museli projít se svázanými kotníky. Každý tým zvolil svou strategii. “Původně jsme chtěli zvolit hada, ale to se nevydařilo, tak jsme zvolili metodu skákání a doběhli jsme jako druhý v první soutěži,” řekl Roman Plch.

Kolemjdoucí mohli přijít povzbuzovat soutěžící. Pro děti byl k dispozici skákací hrad. Zúčastnění si hry přišli užít odpoledne a pobavit se s přáteli. Mezi starosty vyhrál zástupce obce Česká Rybná. Celkovým vítězem družstev se stal tým hasičů z Velké Skrovnice. Příští ročník her se bude tedy konat tam.