ČESKÁ TŘEBOVÁ – Prostory Vyšší odborné školy a střední školy technické na Skalce hostily 26. ročník akce, která je určena žákům posledních ročníků základních škol. V úvodu přehlídky poskytovatelů středního vzdělávání a také případných budoucích zaměstnavatelů k příchozím promluvili hosté. Mezi jinými starostka města Magdaléna Peterková. “Já bych v první řadě chtěla říct, že přehlídku škol vnímám velice pozitivně, protože skutečně kromě těch dnů otevřených dveří na jednotlivých školách je velice účinným prostředníkem nabídky dalšího vzdělávání,” zaznělo z úst starostky města Magdalény Peterkové.

Po skončení oficiální části programu měli volné pole působnosti jak uchazeči o studium, tak vystavovatelé. “Sešlo se nám tady dneska 42 středních škol, což si myslím, že je úplně úžasné číslo, a k nim 10 firem, které s jednotlivými školami spolupracují,” uvedla ředitelka Úřadu práce Ústí nad Orlicí.

Zmiňované firmy pocházely především ze strojírenského prostředí. To paleta představujících se škol byla přece jen pestřejší. Své případné budoucí studenty se pokoušely zaujmout ústavy poskytující vzdělání v oblasti zemědělství a zvěrolékařství. Nechyběly zdravotní školy nebo zařízení specializující se na svět chemie.

Nerozhodní uchazeči si mohli nechat poradit od odborníků. “Já osobně vidím tady v regionu, že opravdu je velká poptávka po zručných, chytrých a technicky vzdělaných lidech,” sdělila OIK TV ředitelka Úřadu práce Ústí nad Orlicí.

Našli se i tací, kteří si svou cestu chtějí zvolit bez jakýchkoli doporučení. “Zaujala mě vojenská, protože mám ráda sport. A potom veterinární, protože mám rád zvířata,“ prozradila budoucí středoškolačka. “Obor autotronik v Rychnově, protože to dělá můj otec,” svěřil se další uchazeč o studium. “Já si žádnou školu ještě nevybrala,” uzavřela poslední dotazovaná.