ČESKÁ TŘEBOVÁ – Na konci prázdnin, 21. srpna v noci, praskla ve druhém patře Základní umělecké školy Česká Třebová, v budově na Kozlovské ulici, hadička u nádržky vody splachovadla na toaletách. Za čtyři hodiny byla celá budova vytopena.

„Byl jsem se v „zušce“ podívat v pátek 5. října, tedy šest týdnů po tom, co k události došlo. A byl jsem v šoku, co udělá jedna nenápadná hadička,“ říká člen Rady města Česká Třebová Josef Kopecký.

Město Česká Třebová je zřizovatelem ZUŠ, ve spolupráci s ředitelem ZUŠ MgA. Bohuslavem Mimrou také celou věc řeší.

„Pan ředitel mě společně s Milošem Žáčkem, majitelem firmy EMZET, která provádí vysoušení objektu, provedli po celé ZUŠ, ukázali mi, jaké následky voda zanechala na chodbách, schodišti i učebnách. Je to neuvěřitelné, co už dnes dokážeme. Přiznávám, že o těchto technologiích jsem neměl ani zdání,“ říká člen Rady města.

Vysoušení je prováděno hned několika technikami, klasickými vysoušeči vzduchu, horkovzdušnými kompresory i tyčemi, které, vyzařující teplotu 300 stupňů Celsia, se vkládají přímo do mokrého zdiva.

„Bez zásahu firmy by objekt vysychal měsíce, takhle bude budova bez vlhkosti již za dva měsíce. Podle plánů pana ředitele skončí rekonstrukce v polovině příštího roku. I proto je třeba ocenit, jak škola dokázala i v těchto nepříznivých podmínkách zajistit svůj provoz,“ říká Kopecký.

Veškeré opravy, které se budou pohybovat mezi půl milionem a milionem korun, by měly být financovány z pojistky školy.

Josef Jan Kopecký