ORLICKOÚSTECKO – S nadsázkou se dá říci, že komu se hodně točí ukazatel na ciferníku vodoměru, tomu se protočí panenky. Ve většině měst totiž od nového roku opět došlo k navýšení cen za vodné a stočné.

Jedni z těch, kteří se na zdražení musí připravit, jsou obyvatelé České Třebové a některých přilehlých obcí. “Cena je stanovena na 57 Kč a 70 haléřů bez daně. Včetně daně tedy 66 korun 36 haléřů. Meziročně se jedná o navýšení o 3%, což je něco málo nad předpokládanou inflací v ČR za rok 2017,” vysvětlil jednatel českotřebovské vodárenské společnosti Radoslav Budil. Inflace ale není jediný důvod, proč ke zdražení došlo. “Nám ty meziroční nárůsty nařizují i pravidla Státního fondu životního prostředí pro příjemce dotací na výstavbu kanalizace a čistíren, jich jsme byli také příjemci,” doplnil jednatel českotřebovské vodárenské společnosti Radoslav Budil.

V nedalekém Ústí nad Orlicí budou obyvatelé asi o něco málo spokojenější. S cenou vody se pro tento rok prý hýbat nebude. “Cena vodného a stočného pro rok 2018 se v Ústí nad Orlicí nemění, zůstává ve výši 77 korun 11 haléřů za obě složky,” řekl jednatel orlickoústecké vodárenské společnosti Václav Knejp. Zachování cen za tuto životodárnou tekutinu je v současné sobě spíše výjimkou. “Je to i přesto, že dochází k inflaci nebo zvyšuje se inflace ve státě, ale některé náklady, které se nám podařilo snížit, nám zatím umožnily tuto cenu zachovat,” vysvětlil jednatel orlickoústecké vodárenské společnosti Václav Knejp.

S žádostí o vyjádření k cenám vody v Lanškrouně jsme se obrátili na ředitele společnosti Vodovody a kanalizace Jablonné nad Orlicí, a.s Bohuslava Vaňouse, ten telefonické vyjádření odmítl poskytnout a odkázal nás tiskovou zprávu. Z ní je patrné, že došlo k navýšení ceny o 4%. Nyní tedy jeden metr krychlový vyjde na 81, 93 Kč. To by prý pro průměrného spotřebitele mělo znamenat zvýšení nákladů o přibližně 94, 50 Kč za rok.