foto: Leo Express

ORLICKOÚSTECKO – Od 22. dubna se na regionální tratě na Orlicku vracejí vlaky motorové jednotky Leo Express. Ty byly během výluky, která byla způsobena zejména rekonstrukcí stanice Letohrad, osazeny palubním informačním systémem. Vlaky nyní automaticky hlásí jednotlivé zastávky, zobrazují další důležité informace na vnitřních panelech a zároveň cílovou stanici na panelech vnějších. V každém vlaku funguje také Wi-Fi připojení.

„Během výluky prošly vlaky Leo Express nejen běžnou údržbou a čištěním, ale zároveň do nich byl nainstalován palubní informační systém. Jednotky nyní hlásí jednotlivé stanice, zobrazují trasu jízdy a další informace. Díky instalaci systému se zároveň výrazně posílil signál Wi-Fi, který je stabilní v celém vlaku, avšak i nadále je samozřejmě funkčnost závislá na pokrytí signálem“ říká Jakub Svoboda, ředitel Leo Express pro Českou a Slovenskou republiku.

Kromě silnějšího signálu Wi-Fi jsou nyní vlaky osazeny i zařízením pro stabilnější vysílání polohy pomocí GPS. Díky tomu jsou jednotky snáze dohledatelné v aplikaci IREDO, kde může každý cestující snadno nelézt jejich polohu. Na tuto službu si mnoho cestujících zvyklo během samotné výluky, kdy si mohli v aplikaci dohledat i náhradní autobusovou dopravu Leo Express. Nový palubní informační systém také umožňuje využívat zastávky na znamení. Novinkou bude také možnost umístění reklamy přímo do palubního informačního systému.

Vlaky vyjedou ve středu 22. dubna podle omezeného jízdného řádu. Ten je kvůli dopadům krize způsobené koronavirem zredukován ve všední dny přibližně o 30 % a o víkendu pak o 50 % oproti běžnému stavu. Obdobná redukce proběhla i u dalších dopravců v Pardubickém kraji na žádost Pardubického kraje. V důsledku aktuální krize je nadále přerušen provoz spěšných vlaků mezi Ústím nad Orlicí a Prahou, osobních vlaků mezi Ústím nad Orlicí a Českou Třebovou nebo navazujícího autobusového spoje na Dolní Moravu. Komerční vlaky Leo Express zastavují v Ústí nad Orlicí nyní dvakrát denně.

Regionální vlaky Leo Express jsou pravidelně dezinfikovány a cestující mají na toaletách k dispozici mýdlo s dezinfekční složkou. Leo Express byl prvním dopravcem, který zavedl povinnost nosit roušky na svých palubách. V současné situaci daroval Leo Express Pardubickému kraji 1000 ochranných roušek.