ČERNOVÍR – Nové zásahové vozidlo dostali dobrovolní hasiči v Černovíru, místní části Ústí nad Orlicí. Předání, při němž nechyběl ani křest auta, bylo spojené s oceněním hasičů v rámci jednotky i za červnovou pomoc při povodních. Slavnost zahájila nástupem domácích i pozvaných hasičů před vrchním velitelem IZS na návsi v sobotu 9. listopadu.

Nové vozidlo má nahradit již zastaralé zásahové vozidlo černovírské jednotky. Klíče od automobilu předal městu zástupce společnosti, která ho hasičům připravila na míru. Vznikalo za úzké spolupráce s jednotkou a podle jejich připomínek. Pořídit se ho podařilo díky sdruženým financím města a kraje, který přispěl 100 tisíci korunami. Celkové náklady přesáhly 1,5 milionu korun. Aby dobře sloužilo, mu popřáli nejen zástupci města, hasičů a obce, ale také místní kaplan, který mu na cestu požehnal.

Současně s klíčky od nového vozu se v Černovíru předávala také vyznamenání, a to za dlouhodobou činnost v rámci jednotky i pomoc při červnových povodních. Z rukou starosty města je převzala téměř desítka členů jednotky. Po slavnostním aktu dostali přítomní možnost vozidlo si prohlédnout a vyzkoušet. Využili toho jak malí, tak velcí. Zároveň byla přítomným k dispozici zásahová technika spřátelených jednotek černovírských hasičů.