LANŠKROUN – V hale Bóži Modrého se uskutečnil 9. roční­k krajské výstavy psů nesoucí název Zemská koruna. Majitelé do soutěže přihlásili zástupce sto dvaceti osmi plemen. Dohromady se zúčastnilo čtyři sta čtyřicet osm psů.

Na výstavě jsou psi rozdělení podle výstavních tříd a posuzováni v jednotlivých kruzích. Každý jednotlivý kruh musí být přiměřeně velký, aby psi mohli být posuzováni v postoji a měli prostor k uvolněnému pohybu.

U každého plemene je přesně specifikováno, jak by měl vypadat ideální jedinec. “Systém posuzování je stejný u všech plemen, akorát se přihlíží na jednotlivé znaky daného plemene. Začíná se od zubů, přes oči, uši, linie hřbetu, úhlení dolních, pánevních končetin, postavení ocasu, “ říká rozhodčí Ladislav Frnčo.       

Loňský osmý ročník vyhrál bloodhound Cayenne od Hadího potoka. Letos se jeho majitelka opět zúčastnila, tentokrát s jiným psem. ”Můj pejsek je plemene Bloodhound je to typický zástupce belgického plemene. Říkáme mu doma banán, on má takové delší jméno Flessner’s International Grand Ville,” říká jeho majitelka Martina Hegr Klivarová.

Letos se vítězem putovního poháru Zemské koruny stal Izumi Abides plemene Tosa Inu. Příští ročník bude již jubilejním desátým pokračováním této výstavy.