zdroj: Gymnázium Česká Třebová

ČESKÁ TŘEBOVÁ – V minulém roce jsme se s Ondřejem Vaňkem, studentem Gymnázia Rokycany, rozhodli zúčastnit se soutěže Quarry Life Award. Ta nabízí možnost výzkumu v těžebních prostorech patřících těžařské společnosti HeidelbergCement. Dostali jsme příležitost pracovat na výzkumném projektu ve Štěrkopískovně Planá nad Lužnicí v jižních Čechách. S tímto výzkumem jsme zvítězili mezi sedmi schválenými projekty vybranými k realizaci. Zaměřili jsme se zejména

zdroj: Gymnázium Česká Třebová

na společenstva vybraných skupin větších členovců a planktonu na vodních i suchozemských lokalitách. Samotný výzkum probíhal od letošního jara do podzimu, lokalitu jsme navštěvovali několikrát měsíčně. Cíl byl jasný – nejenže popsat druhovou bohatost a složení zdejších společenstev, ale též vyhodnotit, jaké podmínky prostředí mohou stát za variabilitou nálezů taxonů a které faktory mají pozitivní, nebo naopak omezující vliv na biotu a na jejím základě vymezit cennost nálezových stanovišť. Na těchto znalostech podložených i jinými vědeckými pracemi jsme poté vytvořili řadu doporučení pro praktická ekologická opatření v pískovně apelující na podporu či obnovu životaschopnosti těchto habitatů. Za účelem vizualizace zkoumaných stanovišť vznikla virtuální prohlídka a k popularizaci pískovny dokumentární film, který natáčela třetí členka a kameramanka našeho týmu Kateřina Fialová.

Rád bych poděkoval našemu gymnáziu především za možnost uvolňování z výuky v rámci mého individuálního plánu, neboť bez toho by náš časově náročný projekt nemohl vzniknout.

Matěj Ešpandr, 3.C Gymnázium Česká Třebová