ilustrační foto, zdroj: pixabay.com

PARDUBICKÝ KRAJ – Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický svolal v návaznosti na videokonferenční jednání Asociace krajů se členy Vlády ČR a nově přijímaná opatření jednání krajského krizového štábu. Jeho členy jsou zástupci Krajské hygienické stanice Pardubického kraje, Nemocnice Pardubického kraje a vedoucích příslušných gesčních odborů Krajského úřadu Pardubického kraje.

 „Jednání krizového štábu je jednoznačnou reakcí na aktuálně prezentovaný vývoj. Bohužel jeho závěry nemáme komu zasílat, protože ústřední krizový štáb prozatím nebyl ustanoven, byť po jeho fungování voláme již dlouho. Věřím, že pan premiér dnes chápe, že krize vzhledem k vývoji nákazy nastává,“ sdělil hejtman Netolický v návaznosti na prezentaci Ministerstva zdravotnictví České republiky. „Krizový štáb kraje budeme nadále svolávat dle potřeby či po aktualizaci semaforu, pokud bude některý z okresů oranžové barvy. Poté je možné na úrovni kraje po konzultaci s Krajskou hygienickou stanicí ukládat další opatření,“ řekl hejtman.

Jedním z témat jednání byla kapacita testování v rámci Nemocnice Pardubického kraje. „Naše nemocnice nyní testují okolo 700 vzorků s tím, že snahou je výrazné navýšení až na dvojnásobek. Toho dosáhneme zdvojením odběrových týmů v Pardubické nemocnici a zahájením testování v Chrudimi a Ústí nad Orlicí, kde by měla být odběrová místa v provozu v pondělí, středu a pátek. K tomu budou fungovat dva mobilní odběrové týmy z toho jeden nemocniční a jeden Zdravotnické záchranné služby,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že snahou je také rozšířit kapacity laboratoří v rámci společnosti. Generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald potvrdil, že krajské nemocnice mají k dispozici přibližně 160 lůžek pro COVID pozitivní pacienty, z toho přibližně 70 lůžek intenzivní péče. „Pacientů, kteří nyní vyžadují plicní ventilaci, jsou k dnešnímu dni pouze jednotky,“ řekl Gottvald.