LANŠKROUN – O současný trend digitalizace, automatizace výroby a souvisejících změn na trhu práce se zajímá i Lanškroun. V suterénu tamní radnice se konala konference Industry 4.0. Na připravené židle usedli ředitelé místních škol, zástupci firem a čtyři přednášející, kteří mohli představit své myšlenky.

Prezentaci s názvem “Věk inteligentních strojů a jeho dopad na společnost” představil Zdeněk Havelka. Ten na úvod ukázal praktický příklad, jak absolvoval svou dovolenou. “Kterou jsem si autonomně zařídil a ukázal jsem, že je možné prostřednictvím mobilu řešit spoustu situací a jako to byl takový úvod. To čím se zabýváme je právě přesun těchhle technologií a té umělé inteligence do výrob a do podniků,” sdělil nám Zdeněk Havelka. Zmíněné byly také firmy, které díky digitalizaci zkrachovaly a ty, jež je na trhu práce zastoupily.

Jiří Holoubek se snažil přiblížit pohled lidí z průmyslové sféry na téma novodobých technologií. “V mnoha případech jsme zahledění pouze do těch technologií a do těch technologických novinek a jsme fascinovaní a pomalu začínáme zapomínat na procesy zejména lidí, kteří ty procesy vedou a to si myslím, že je docela důležitý problém,” řekl Jiří Holoubek.

Pavel Bezucký dovezl na ukázku takzvaného kolaborativního robota. “To je robot, který může spolupracovat s člověkem, sdílet s ním pracovní prostor, takže ho nemusíte oddělovat od toho člověka prostřednictvím nějakých zábran nebo nějakých pevných překážek, tak jak to musíte dělat u těch velkých,” okomentoval Pavel Bezucký. Využitím autonomních sil by se v budoucnu mohly zjednodušit a zefektivnit pracovní operace. “Průmyslové operace nemusíte automatizovat celé, můžete přenechat ty rozhodovací schopnosti a ty kreativní schopnosti lidem a v rámci celé té operace nechat na robota jenom tu rutinní práci,” dodal Pavel Bezucký.

“Pro mě samotného, protože nejsem z oboru, je to velká neznámá, takové science fiction. Ale vypadá to, že nás to v dohledné době čeká, že nás čekají změny v rámci technologií v oblasti průmyslu,” sdělil OIK TV Radim Vetchý. Starosta města hovořil zejména o Společenství firem Lanškrounska. Projekt má za cíl vzdělávat mladé lidi, kteří v budoucnu najdou uplatnění. Firmy přispívají na určitý nadstandard ve školských zařízeních či na různé další věci. “Ta aktivita Společenství firem Lanškroun dělá do jisté míry zajímavým městem, protože to není úplný standard propojit takto firmy. My jsme se inspirovali letohradským konsorciem,” řekl Radim Vetchý.

Po shlédnutí čtyř prezentací se zúčastnění mohli podělit o své dojmy s ostatními.