LANŠKROUN – Domov pro seniory ve dnech 14. až 17. dubna opět poskytl prostory pro přehlídku lidové tvořivosti. 9. ročník výstavy velikonočních vajíček uspořádala místní pobočka republikového Svazu tělesně postižených. “Letos se nám přihlásilo 21 autorů, z toho 9 autorů je z místní organizace,” sdělila OIK TV ředitelka výstavy Blanka Svetlíková.

Zmínění tvůrci dodali do soutěže “O nejkrásnější vajíčko Lanškrounska” 108 exponátů. Nejvzdálenější kraslice doputovala z města Králíky. Svými výrobky, z nichž některé nebyly soutěžní, ovšem přispěly i místní. “Já jsem se podílela tady na té práci, co dělá náš klub. Máme děvčata, která jsou šikovná, tak nám to předváděla. My prostě všichni ostatní jsme pod jejich vedením vyrobili tyhlety výrobky,” uvedla Alena Zahálková. “Zvolila jsem mašličky, protože to umím. Jelikož nemám spoustu času, tak jsem letos teda nového nic nevytvořila, jenom tu mašličkovou techniku,” řekla Dana Šindelářová.

Převahu však měly jiné přístupy k výzdobě. “Letos nejvíce se dělala vajíčka patchworkem, z quillingu papírového a drátovaná vajíčka,” doplnila ředitelka výstavy Blanka Svetlíková.

Podle poroty byla nejkrásnější kraslicí ta od Ilony Nástrahové z obce Rudoltice. Těsně pod vrcholem skončilo vajíčko Marie Bednářové z Lanškrouna a diplom za třetí místo si do obce Bystřec odvezla Dana Valentová.

Další ocenění posbíraly Ivana Krejzová, Lada Pouková, Lucie Krejzová a děti ze ZŠ speciální Aloise Jiráska. Možná i je potěšilo zpestření letošního ročníku v podobě čerstvě vylíhnutých kuřátek.