LANŠKROUN – Základní umělecká škola Jindřicha Pravečka každoročně v zámeckých zahradách pořádá Slavnosti světla. Každé pokračování této akce nese nějaký podtitul, letos jím byl Nesmyslov.

Několik desítek minut před začátkem celé akce se masky začaly scházet v útrobách Základní umělecké školy. Po nezbytných přípravách se průvod vydal směrem k zámeckým zahradám. Letošní již třináctý ročník nesl podtitul Nesmyslov. “Nemyslov vymyslely sami děti, protože plácat nesmysly, kdy si to můžete beztrestně dovolit? Dneska! Úžasný!,” řekla Eva Hrubešová “Letos jsou zase masky úplně nádherný, zúčastnily se toho všechny děti výtvarného oboru, spolupracujeme i s tanečním oborem, s hudebním oborem a myslím, že účast bývá rok od roku větší a větší,” doplnila Andrea Stašková.

V zámeckých zahradách zahrála kapela Brass Company a byly oceněny nejlepší kostými. “Příští rok bychom opět vrátili Slavnosti světla tam, kde začínaly, tzn. ke světlu a máme vymyšlen název A budiž světlo!,” prozradila Andrea Stašková. “Slavnosti světla jsou slavnosti, které začaly díky tomu, abychom oslavili světlo, ono nám dříve odchází a je to taková slavnost světla,” sdělila Eva Hrubešová.

Letošní ročník byl zakončen malou diskotékou.