LANŠKROUN – Prázdné niky v mezipatře zrekonstruované Langerovy vily v Lanškrouně vyplnily nové dekorace. Dřevěné loutky nejsou jediná umělecká díla, která se v novém multifunkčním centru nachází. “S tím, že se jedná právě o místo, kam lidi chodí za kulturou a to prostředí by mělo být krásné, tak se zvažovalo několik uměleckých děl a tyto dvě niky za námi na schodech byly původně prázdné,” prozradil starosta města Radim Vetchý.

Město Lanškroun se rozhodlo do procesu zkrášlení schodiště v Langerově vile zapojit dva místní řezbáře. Po úvahách, jak prostor ozdobit padla volba na loutky dvou klaunů. “Lidi se sem chodí bavit, tak že by bylo vhodný, aby to přineslo radost. Prakticky to jsou klauni, kteří vystupují v cirkusech nebo takových nějakých varieté,” vysvětlil řezbář Bedřich Šilar.

Obě jsou vyřezávané z lipového dřeva a barvené olejovými barvami. Zajímavostí je, že jsou pohyblivé. “Mají v sobě dřevěnou mechaniku s ocelovými táhly. To je kvůli tomu, aby to nějakou dobu vydrželo, protože předpokládáme, že to tady lidé budou zkoušet,” řekl mladší řezbář Bedřich Šilar. Každá z nich má jiný pohyb. “Ta, kterou lidé uvidí jako první, tak ta má v ruce klobouk a tím pohybem vítá veškeré návštěvníky. A druhá, která balancuje na jednokolce, tak ta otevírá ústa a zdraví jiným způsobem,” doplnil Bedřich Šilar. Oba řezbáři pracovali na loutkách přibližně tři měsíce.