TŘEBOVICE – Policejní statistiky ukazují, že jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod je nedodržení maximální povolené rychlosti. Posvítit si na neukázněné řidiče se rozhodli v obci Třebovice na silnici I/14. Od poloviny roku se zde šoféři setkají s úsekovým měřením.

Princip je takový, že je změřen čas, za který auto ujede určitou vzdálenost. Výsledkem je požadovaná průměrná rychlost. Případné přestupky řidičů bude řešit českotřebovská Městská Policie a odbor dopravy. Příjmy z pokut se prý ale odhadnout nedají, jelikož na silnici I/14 není srovnatelný úsek, kde by rychlost byla tímto způsobem měřena. Nemalé prostředky stála také instalace potřebných zařízení. “Náklady na stavbu tohohle zařízení jsou milion, něco přes, bez daně. Spustit by jsme to chtěli po dohodě s Městským úřadem v České Třebové, květen červen, po zkušebním provozu,” řekl starosta Třebovice Libor Gremlica.

Úsekové měření v Třebovici nebude v regionu také pravděpodobně posledním. “Město Česká Třebová počítá, že v příštím roce by tady vytipovala s Policií ČR úsek na silnici I/14, kde by jsme chtěli také udělat jedno úsekové měření a do budoucna ještě asi jeden úsek,” sdělil starosta České Třebové Jaroslav Zedník.

Ten by měl být pravděpodobě v blízkosti některého školského zařízení.