foto: Pardubický kraj

LANŠKROUN – Do nového školního roku už je budova gymnázia v Lanškrouně vybavena zrekonstruovanými rozvody počítačové sítě. Kabely k počítačům už tak vedou do všech prostor školy včetně učeben a kabinetů. Investiční projekt byl dokončen již na konci dubna, vzhledem ke koronavirovým opatřením se ale slavnostní ukončení uskutečnilo až nyní. Radní pro školství Josef Kozel přestřihl symbolicky kabel namísto pásky.

„Investice do technologií tohoto typu jsou pro budoucnost školství velkou vzpruhou. Moc bych si přál, aby takovou změnou prošly všechny naše školy. Navíc nás čeká i nezbytně zvýšit úsilí v otázkách bezpečnosti dat a sítí jako takových. Tam jsou školy mezi sebou velmi nevyrovnané. Osobně si cením i přístupu Gymnázia Lanškroun v personálním zabezpečení technologií tohoto typu. Věřím, že mohou být inspirací pro další střední školy v Pardubickém kraji,“ uvedl Josef Kozel.

Vzhledem k tomu, že je budova gymnázia památkově chráněná, v průběhu rekonstrukce se muselo postupovat tak, aby nedošlo k porušení jejího historického rázu. Nové rozvody vyšly zhruba na 2,4 milionu korun. Ještě v tomto roce by také mohlo dojít na rekonstrukci laboratoře biologie.