ČESKÁ TŘEBOVÁ – V lokalitě zvané Hory v minulosti na nějaký čas zdomácněla i Božena Němcová. Díky nápadu, s nímž přišla skupinka nadšenců, zde mělo být vybudováno stálé trampské muzeum. Ještě před loňskými komunálními volbami se do věci vložilo minulé vedení radnice a nechalo zpracovat studie a vizualizace.

Další osud plánované expozice, ohniště a malého pódia ale mají v rukou současní představitelé města, kteří měli jednat s iniciátory záměru. “Trampské muzeum v tom rozsahu, jak bylo navrženo, to znamená ve finální částce zhruba 23 milionů, nebudeme připravovat a nebudeme realizovat, ale shodli jsme se s nimi na tom, že můžeme hledat nějaké jiné cesty,” sdělila OIK TV starostka města Magdaléna Peterková.

Celá záležitost se tak možná vrací úplně na začátek. V tuto chvíli je takzvaně na stole několik variant. Za své by však s největší pravděpodobností měly vzít původní návrhy. “Pan Jedlička (jeden z průkopníků stálé trampské expozice, pozn. red.) nám přinesl ukázat obrázek jakéhosi srubu, pro který by byli i sami trampové, protože musím také mimo jiné říci, že ta navrhovaná varianta v tom velkém rozsahu, se mnoha trampům také nelíbila, takže by se uvažovalo o něčem menším,” nastínila další možný postup starostka města. “Dojde zřejmě ke změnám v projektu trampského muzea, proto jsme si sjednali za trampskou komunitu schůzku s místostarostou panem Kopeckým, abychom se mohli aktivně podílet na vzniku budoucího projektu,” uvedla k problematice Eva Šichová, členka skupiny jednající o stálém trampském muzeu.

Podle našich informací se v současné době čeká na stanovisko Ministerstva kultury, kde se zástupci města poptávali na případné možnosti podpory projektu.