LANŠKROUN – 12. ročník Festivalu vědy a techniky v Pardubickém kraji má za sebou okresní kolo v Lanškrouně. Soutěž přivítala žáky z okresu Ústí nad Orlicí a Svitavy. Ti v lanškrounské tělocvičně Na Střelnici bojovali o postup do krajského kola. Představeno bylo 51 juniorských a 31 středoškolských projektů. “Je to práce žáků základních a středních škol na vědeckých a technických projektech a druhá část se skládá s tím, že zakládáme kluby mechatroniky. Čili snažíme se vést žáky k práci v oblasti mechatroniky,” řekl nám Stanislav Medřický. “Cílem účasti v oblastním kole je postup do krajského kola. Z krajského kola se potom někteří účastníci, ti nejlepší, dostávají na zahraniční soutěže a to ať ve Spojených státech a nebo v Číně,” doplnil Bohumil Bernášek.

Každou práci si autor musel obhájit před odbornou porotou. Tu zajímalo pár nejdůležitějších věcí. “Vzhled toho posteru co si připravili, jak to prezentují a kvalita té práce, jak si to naplánovali, co dělali za experimenty a tak,” popsala nám hodnotitelka Šárka Suchá. Samotný poster musel obsahovat úvod, postup práce, výsledky a závěr. Dle slov pořadatele není ani tak důležité téma, kterým se žáci zabývají, ale to, jak daný problém řeší. “Je předem přesně stanovený postup a učíme tím vlastně základům vědeckého způsobu řešení problémů, protože v životě nám nikdo nebude diktovat co máme jak dělat, ale naopak jsme postavení neustále před řešení problémů. A my je učíme vědecké metody řešení problémů,” dodal Stanislav Medřický.

Žáci se zabývali různými tématy. Nejvíce fyzikou, chemií, biologií nebo například historií. Opomenutá nebyla ani problematika ekologie. Jeden takový projekt se nazýval Planeta Plastu. “Cíl projektu nebyl nějak úplně převratný. Šlo v podstatě jenom upozornit na tuto problematiku více lidí, protože je to v podstatě náš problém, je to v nás a my ho jediní můžeme ovlivnit tím, kolik toho budeme konzumovat, jak s tím budeme zacházet,” přiblížila nám svůj projekt Karolína Sodomová. Gymnázisté z České Třebové se zabývali průrazností střely v závislosti na jejím tvaru. “Přišli jsme, že největší průstřelnost má zakulacená špička, tudíž ta, která je víceméně svým tvarem nejblíže podobná našim moderním střelám,” shrnul Jonáš Doležal. Jaroslav Karský ze SOŠ a SOU z Lanškrouna pracoval na projektu Robotická ruka. “Cílem bylo vytvořit jednoduché ovládání pro robotickou ruku, čehož jsem dosáhl. A zvládl jsem to tak, že to dokáže naprogramovat i naprostý laik. Závěrem: dokázala by nahradit některé firemní stroje,” řekl nám Jaroslav Karský.

Cenu města Lanškroun si zasloužili autoři projektů “Plazmolýza buňek” a “Stresory a copingové strategie studentů středních škol”. Cenu Pardubického kraje si odnesli žáci s projekty “Co nás stojí světlo?” a “Fluorescence uranových minerálů jako metoda určení druhu”. Do krajského kola postoupilo 40 juniorských a 23 středoškolských projektů. Jejich autoři, tak mohou ve své práci pokračovat, dál ji rozvíjet a prezentovat.