ČESKÁ TŘEBOVÁ – Pravidelně jedenkrát v měsíci se opakují různé jevy. Například pracovníci Městské knihovny Česká Třebová soustavně dodávají čtivo seniorům. Na trase mezi knihovnou a “Domem s pečovatelskou službou” putují romány, detektivní příběhy nebo cestopisy už více než deset let. “Ročně tam přivezeme přes dva tisíce knížek. A kolem tisíce se jich tak půjčí,” shrnula ředitelka knihovny Gabriela Boháčková.

Klienti “Domu s pečovatelskou službou” si na opakující se návštěvy už zvykli. Někteří z nich jsou dokonce tak dychtiví, že si z nabídky publikací vybírají ještě před vyrovnáním knih na připravené stoly. Možná to svědčí o tom, že čtení je pro penzisty oblíbenou kratochvílí. “Jsme rádi, že to tady takhle funguje. Doufám, že to vydrží dlouho. Protože si půjčuji já takový kvůli cestování; alespoň v knížkách cestujeme,” uvedl čtenář Jiří Řehák.

Každý z uživatelů služby si může vybrat četbu dle svého vkusu. Jednou z nejnáruživějších čtenářek je Miloslava Řeháková: “Přečtu jich za měsíc tak dvanáct, patnáct.”

Klienti “Domu s pečovatelskou službou” však nejsou jedinými “externími čtenáři knihovny”. “Pravidelně také docházíme do domova důchodců. Pro ty, kteří se k nám nemohou dostat, mají nějaký handicap, nabízíme i donáškovou službu domů,” řekla ředitelka Městské knihovny Česká Třebová Gabriela Boháčková.

Závěr si vypůjčím od Oscara Wildea: „Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj.“