LANŠKROUN  – Nový zámek u Lanškrouna známý spíše jako Zámeček oslavil deset let od otevření veřejnosti. Za tu dobu jej navštívilo více jak dvacet pět tisíc lidí.

Novodobá historie zámečku se začala psát v roce 2007. “Před 10 lety to začalo tím, že jsme vlastně přestřihali pásku a 7. července nám přišlo 2500 lidí se podívat do úplně prázdného zámečku, kde nebyla nejen omítka, ale vůbec nic jiného,” řekla kastelánka Krasava Šerkopová.

Za deset let, kdy je zámeček stále opravován a zvelebován ho přišla navštívit řada lidí.  “Návštěvníků tady bylo přes 25 000, je to bohužel méně, než se předpokládalo, protože posledních pět let je opravdu menší návštěvnost. Rekord v návštěvnících drží 14ti denní holčička se kterou rodiče přišli opravdu po narození a nejstarším návštěvníkem, který vylezl až do věže je 93 letý pán,” sdělila kastelánka Krasava Šerkopová.

V průběhu dne byla pro návštěvníky připravena celá řada aktivit. Ti menší se mohli např. projet na koni nebo zhlédnout kouzelnickou show a o šermířské vystoupení se postarala skupina Kronland.

V rámci oslav se prostřednictvím výroby drátovaného srdce myslelo také na potřebné. “Lidé my s tím pomáhají namotáváním spirál, já to potom dám do hromady, vyrobím srdce a to srdce půjde s deseti obrazy z veletrhu v Praze do aukce a výtěžek dostane nadační fond Krtek z Brna, který se stará o onkologicky léčené děti,” řekla kastelánka Krasava Šerkopová. Program ve večerních hodinách uzavřela ohňová show.