LANŠKROUN – Osmačtyřicetiletý muž nalezl v jednom z lanškrounských rybníků předmět připomínající granát. Nálezce neprodleně informoval policii, která na místě zjistila, že se skutečně jedná o munici, která je navíc plně funkční.

Policisté prostor uzavřeli a následně k nalezenému předmětu přivolali specialisty z Pyrotechnické služby v Olomouci. “Ti na místě zjistili, že se jedná o plně funkční a značně zkorodovaný ruční granát F1, který není převozuschopný. V bezpečném okolí jsme tudíž vybrali místo, kde pyrotechnici munici řízeně zneškodnili,” sdělila policejní mluvčí Lenka Vilímková.

Tento typ granátu je díky svému vzhledu přezdíván jako „citron“ nebo „vajíčko“ a obsahuje 60 gramů výbušniny. “V případě nálezu postupoval oznamovatel velmi správně, s podezřelým předmětem nemanipuloval, bezodkladně nám celou věc ohlásil a do příjezdu policejní hlídky místo zabezpečil proti pohybu osob,” řekla policejní mluvčí Lenka Vilímková.

Policisté varují, že v případě takového nálezu je vždy nutné je neprodleně informovat. Jakákoliv manipulace s nalezenou municí je velmi nebezpečná a při neodborném zacházení by mohlo dojít k její aktivaci.