ČESKÁ TŘEBOVÁ – Již několik měsíců se diskutuje o vybudování stálého Trampského muzea v areálu Na Horách u České Třebové. V současnosti má radnice v rukou hotovou studii, a na dalším zastupitelstvu města 19. února se bude o osudu tohoto projektu dále jednat.

S nápadem na vybudování stálého Trampského muzea v České Třebové přišli zástupci spolku nesoucí název “Kamarádi Festivalu Trampských Písní“. Jedním z hlavních důvodů je prý bohatá historie trampingu v městě železnice. Případná realizace je ale ještě hudbou budoucnosti, radnice má v tuto chvíli dopracovanou studii.

Původní odhad ceny za Trampské muzeum se pohyboval někde okolo 40 milionů, po přepracování by cena měla být zhruba poloviční. “Ono se jedná i o to, aby ta stavba, která tam vznikne nebo to muzeum, které se tam bude provozovat, aby zapadlo do té krajiny. Druhá věc je, aby to bylo finančně únosné pro město, a další věc je, že v současné době se se řeší i provozní náklady,” řekl starosta České Třebové Jaroslav Zedník (Nestraníci s podporou TOP 09). Právě výdaje na provoz plánovaného Trampského muzea jsou terčem kritiky.  “Má-li to být celostátní muzeum, tak by to neměl platit městský rozpočet, a Městské muzeum je rozpočtová organizace města a tzn., ono to může stát, co já vím 2 miliony ročně a to je dost velký mandatorní výdaj navíc, který bysme si měli rozmyslet,” sdělil zastupitel města Milan Mikolecký (Koalice pro Českou Třebovou).

Na financování samotné stavby by se prý částečně mohl podílet i Pardubický kraj. Přispět by prý mohl také jistý Čechokanaďan, ten se prý do konce února vyjádří, zda tento projekt podpoří. V minulosti se hovořilo o částce 10 milionů korun, které by mohl na tuto stavbu v České Třebové věnovat.

“Zatím se jakoby spěchá, já myslím, že je čas na vyjednávání, Trampské muzeum může být atraktivní, ale nadruhou stranu nás to bude stát hodně peněz,” řekl zastupitel města Milan Mikolecký (Koalice pro Českou Třebovou). “Připravuje se rozpočet města, který se bude schvalovat v únoru, a tam proběhne diskuse o tom, jestli v tomto projektu budeme pokračovat dál a jestli zastupitelstvo uvolní finanční prostředky na zpracování projektové dokumentace pro územní a stavební povolení,” řekl starosta České Třebové Jaroslav Zedník (Nestraníci s podporou TOP 09).

O případném Trampském muzeu se tak bude jednat na dalším jednání zastupitelstva města 19. února.