ČESKÁ TŘEBOVÁ – Ekocentrum Podorlicko v Podbranské ulici  v České Třebové se stalo dějištěm 14. výstavy hub. Pořadatelům se ve spolupráci s dalšími nadšenci podařilo na třídenní výstavu shromáždit více jak 160 druhů hub.

Plány letos pořadatelům hatilo několika-týdenní sucho, v jehož důsledku bylo v lesích málo hub. “Je to 14. výstava, což znamená, že organizátoři už mají své zkušenosti, ale bylo to letos náročnější protože se museli vydávat na větší vzdálenosti, ale měli jsme velkou podporu z veřejnosti i co se týče sbírání hub,” řekla pořadatelka Hana Grundová.

I přes nepřízeň počasí v posledních týdnech byla paleta vystavovaných exemplářů velmi pestrá. “Musím vypíchnout, že to je kolektivní práce, že to není jenom práce moje nebo naše, ale spojilo se několik nadšenců, kteří dali své síly dohromady a nasbírali jsme něco okolo 165 druhů,” sdělil mykolog Martin Mička

V první polovině roku se prý ale houbaři z lesů s prázdnými košíky nevraceli. “Jaro a počátek léta byl velice pěkný, do konce června se dalo najít veliká spousta hub a houbaři si myslím přišli na své, protože rostla široká paleta těch druhů. Potom ten srpen a září bylo sucho a vlastně nerostlo téměř nic,” řekl mykolog Martin Mička

Součástí výstavy byla i přednáška mykologa Michala Mikšíka “Poznáváme jarní houby”. “Cílem je představit houby, které rostou v jarním období ať už ty jedlé, nejedlé nebo jedovaté a taky některé vzácné, které třeba člověk nemůže nikdy najít,” řekl OIK TV mykolog Michal Mikšík.

V rámci doprovodného programu byly k vidění také houby naložené ve sladko-kyselém nálevu nebo třeba i v podobě cukrovinek.