ORLICKOÚSTECKO –  17. listopadu jsme oslavili státní svátek – Den boje za svobodu a demokracii a také Mezinárodní den studentstva. Tento významný den si připomněli studenti také na Gymnáziích v Ústí nad Orlicí a České Třebové.

V Ústí nad Orlicí se již tradičně sešli studenti místního Gymnázia v Roškotově divadle. Na představení pro školy jsme byli přítomni s kamerou. “Celá tahle akce je právě koncipována jako oslavy Dne studentstva, proto si každá třída připraví představení, letos to je jednotné téma čas a vždycky třeťáci si připravují, vlastně ukazují, co je přímo ten 17. listopad a to jak v roce 1939, tak 1989,” vysvětlila jedna z organizátorek Natália Kudrnová.

Moderování se ujala Monika Hyláková s Adamem Krajem. “Jsme se párkrát sešli, napsali si nějaký scénář a pak to nějak tak vzniklo, už když jsme to sehrávali a trénovali, protože jsou to vlastně vtipné scénky a většina vtipů vznikne v zákulisí, nebo třeba při cestě na oběd,” sdělil moderátor Adam Kraj.

K vidění byla celá řada vystoupení, všechna ale byla zaměřená na téma Čas. “Třídy si připravily vlastně hrozně moc rozmanitých témat, od pevnosti Boyard až třeba po otázku kómatu a života a smrti,” řekla jedna z organizátorek Natália Kudrnová.

Na Gymnáziu v České Třebové si studenti tento významný den tradičně připomněli nejen ve výuce. Součástí oslav Mezinárodního dne studentstva je také netradiční turnaj v kostýmech. “Studenti si volí v komisi nějaké téma, letošní téma je například jídlo a funguje to tak, že přijdou v těch kostýmech vlastně a hraje se turnaj volejbalový na vyšším gymnáziu, a nižší gymnázium hraje ringo,” vysvětlil učitel Ondřej Limberský.

Do hry se mimo žáku zapojili také kantoři. “Složení týmů je takové, že tam jsou vždycky dvě dívky, tři chlapci plus učitel většinou třídní, nebo reprezentuje z učitelského sboru někdo,” doplnil učitel Ondřej Limberský.

Prvenství v turnaji v ringu vybojovali žáci 4. A. Ve volejbalu nenašel konkurenci výběr 7.A. Cenu za nejlepší kostým, kterým byla fialová kráva známá z televizní reklamy si odnesla 1. C.