LANŠKROUN – V České republice je začátek října již více než dvacet let také spojen s akcí nazvanou “Týden Knihoven”. Do ní se i tentokrát zapojila řada těchto institucí v našem regionu. Jednou z nich byla i Městská knihovna Lanškroun.

Týden knihoven se v celé republice koná již po jednadvacáté. “Propagují svoje služby, nabízejí registrace zdarma, odpouštějí upomínky, to jsou takové známé jednoduché služby, ale myslím si, že je nejlepší se zaměřit na děti a dětského čtenáře a toho se ten týden snažit do knihovny dostat,” vysvětlila ředitelka Městské knihovny Linda Netušilová.

Právě při jednom z dní, kdy se knihovna zaplnila malými školáky, jsme byli s kamerou přítomni. “Za pomocí DDM děláme pro školní družinky tzv pohádkové hraní. Snažíme se s nimi prostě cvičit pohádkový postavičky, skládají puzzle, je to prostě všechno na čtení a poznávání nějakých knížek,” objasnila Linda Netušilová.

Na programu Týdne knihoven v Lanškrouně byly například také besedy s ilustrátorem Dudkem nebo spisovatelkou dětských knih Danielou Krolupperovou. V čítárně si na své nepřišli ale jenom milovníci knih. “Týdnem knihoven otevíráme novou výstavu, jedná se o obrazy Ladislava Netka, byl to lanškrounský občan, velice známá osobnost čs. undergroundu,” doplnila ředitelka Městského muzea.

Obrazy lanškrounského malíře, které ve městě nebyly nikdy vystaveny, by měli být k vidění do konce roku.