ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Roškotovo divadlo bylo jednou ze zastávek světového turné australských studentů z Ringwood Secondary College. Stalo se tak díky vzájemné spolupráci školy ze země protinožců a Gymnázia Ústí nad Orlicí. “Je to o tom dávat dohromady lidi různých národností a vlastně dokázat, že můžu přijet kamkoli a můžu tam komunikovat, můžu tam najít nové přátele,” uvedla k poslání projektu učitelka Lenka Janyšová.

Více než třicítka Australanů se svou domovinu rozhodla prezentovat prostřednictvím muzikálového představení. “Má čtyři pasáže a každá z nich se váže k odlišným elementům, jako jsou oheň, voda, vítr a země. A například písnička ´My Island Home´ je o tom, že Austrálie je obklopena vodou,” sdělil OIK TV režisér představení Karl McNamara.

Na výběru jednotlivých skladeb se podíleli sami studenti, a tak si během vystoupení mohli užívat písně, které si zamilovali. “Moje oblíbená část představení je ´Oheň´, protože tam jsou nejlepší písně a účinkovat v ní je pořád velká zábava,” řekla Sahana Dana.

Do kolonky “oblíbené” někteří možná zařadili i město, do nějž zavítali. “Opravdu si pobyt v Ústí velmi užívám. Moje hostitelská rodina je velmi milá, byli jsme i na společné procházce,” doplnila Sahana Dana.

Z Ústí nad Orlicí se australská výprava dále vydala do Singapuru.