PŘÍVRAT – Náves v obci Přívrat opět ožila. Nástupem soutěžních týmů, příchodem krále Miroslava, odborné poroty a jejich úvodními slovy byl zahájen další ročník přívratského Guláš festivalu. I přesto, že v minulosti organizátoři navýšili počet družstev z deseti na dvanáct, se chce vaření guláše účastnit víc týmů, než je možné kvůli velikosti prostoru přijmout. “Letos jsme měli největší přetlak družstev, který jsme měli. Měli jsme přihlášených dvacet družstev a hodně těžko se nám vybíralo z těch dvaceti, koho dáme jako náhradníky,” řekl nám představitel krále Miroslava Miroslav Veselý.

Mezi soutěžními týmy nechyběli ani zahraniční účastníci. “To jsou z Velkého Mederu a to jsou naši přátelé, léta se známe. Už tady jsou po několikátý a my zase jezdíme na oplátku k nim,” dodal Miroslav Veselý. Své zastoupení měl již tradičně i Pardubický kraj v čele s hejtmanem Martinem Netolickým. “My se vždycky snažíme trošku tu chuť doladit něčím jiným. Letos to vypadá, že to bude extra speciální guláš, dokonce jsem minulý týden vařil v Moskvě a tam jsme například přidávali pardubický perník,” sdělil nám Martin Netolický. Ingredience jako pekelné bylinky a čertovy slzy si připravil tým Pekelnic. “Přijeli jsme z Moravské a České Třebové a jelikož máme chatu v Pekle, tak jsme Pekelnice. Protože už jsme tam druhým rokem dělaly pekelný guláš, tak to zkusíme i tady a doufáme, že všechno podlehne peklu,” řekla soutěžící Lucie Bláhová.

Již od začátku vaření se mezi soutěžícími pohybovala i tříčlenná odborná porota. Ta dohlížela na průběh vaření a na konci vybrala vítěze. “Hodnotíme barvu, chuť, měkkost masa, konzistenci. To jsou takový základní věci, který by měly ty týmy, aby ten guláš byl dobrej, dodržovat,” vysvětlil Václav Šmerda. Součástí byla i laická porota, která se na výsledcích s odbornou shodla. Na třetím místě se umístil tým Řeznictví Sloupnice, druhé místo obsadili Skoti a první místo patřilo Čtyřce Karla Ocílky.