foto: SŠUP Ústí n. O.

ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Zvlášť složité situaci čelí v posledních dnech Domov pro seniory ve Sloupnici. Nedávno provedené testy na koronavirus odhalily hned 45 pozitivních výsledků u klientů a také dvacítku nakažených zaměstnanců. V tu chvíli podala pomocnou ruku armáda, konkrétně 43. výsadkový pluk v Chrudimi, ale také dobrovolnické skupiny. A stranou nezůstala ani orlickoústecká umprumka a její oděvářský ateliér.

V úterý se šilo ostošest
Spolupráci mezi školou a domovem ve Sloupnici zprostředkovala Olga Alia Krulišová, dobrovolnice, která už na jaře založila facebookovou skupinu Šijeme roušky (Česká Třebová & Ústí nad Orlicí). „Pro domov jsme šili již na jaře, protože se situace v posledních týdnech výrazně zhoršila, nabídli jsme pomoc opětovně. Jeho ředitel se dotázal, zda by někdo dokázal ušít ochranné pláště, jenže to je o mnoho složitější. Profi švadleny jsou v naší skupině minimálně,“ připouští Krulišová, jež se rozhodla kontaktovat školu ve městě, kde sama pracuje. Úspěšně.

Šicí stroje v dílnách umprumky se rozjely hned v úterý ráno, a to zásluhou Kateřiny Sýkorové, Andrey Suchánkové a Ivany Franzové. Potřebný materiál na první dvacítku plášťů, netkanou textilii, si pedagožky přivezly přímo ze Sloupnice. „S kolegyněmi jsme se daly dohromady okamžitě. Rády bychom zapojily i naše studenty, jenže ti bohužel aktuálně do školy nesmějí,“ připomíná omezení výuky Kateřina Sýkorová.

Výroba ochranného pláště je v porovnání s rouškou ve všech ohledech výrazně náročnější. „Oceňuji proto úsilí kolegyň. Díky nim navazujeme na pomoc z jara, kdy jsme dobrovolníky podpořili množstvím kvalitního materiálu z našich skladů,“ říká ředitel SŠUP Zdeněk Salinger.

Podle prototypu vzniknou další
Důležité je zejména to, že v oděvářských ateliérech kdysi vyhlášené ústecké „textilky“ vznikl prototyp, podle kterého v následujících dnech a týdnech mohou dobrovolníci ušít další tolik potřebné pláště. „Snažili jsme se střih vyladit a přizpůsobit tak, aby byl univerzální pro muže i ženy a mohli jej využít také vojáci, kteří v domově vypomáhají. Prototyp se střihem předáme hned ve středu,“ ujišťuje Kateřina Sýkorová.

Sloupnický domov je nyní paradoxně v situaci, kdy má materiálu na pláště dost. Potřeba jsou ale šikovné ruce. „Vyrobit by šlo možná až tisíc textilních plášťů, k dispozici jsou přibližně dva kilometry materiálu, který domov získal darem,“ zmiňuje další vítanou pomoc Olga Alia Krulišová. „Nové pláště by byly výrazně lepší pro běžný provoz než igelitové overaly, které vojáci i další personál velmi rychle propotí,“ dodává ještě.

Jan Pokorný