ČESKÁ TŘEBOVÁ – Vypěstovat bylinky, upéct z nich chleba a vyhrát. To je příběh Domu dětí a mládeže Kamarád v České Třebové, který získal ocenění MAP Orlicko díky projektu “Co si vypěstujeme, to si sníme”.

Ten byl rozdělen na dvě územní části. Jižní a severní. V té jižní soutěžili také děti z českotřebovského domu dětí, které vytvořily celkem pět projektů. Z těch byly čtyři finančně podpořeny.Vítězným se stal ten, ve kterém se naučily využít vypěstované suroviny a neplýtvat potravinami. To ovšem jediným cílem nebylo. “Cílem této aktivity bylo propojení činností mezi dětmi a seniory, posílení spolupráce mezi věkovými skupinami na společném cíli,” vysvětlila Ivana Vanická, manažerka MAS ORLICKO.

Do výroby a pečení bylo zapojeno několik skupin. Hlavní úkol připadal na děti z klubu Rébus a DDM MasterChef. Pomocnou ruku přiložili i členové Univerzity třetího věku.

Na mladé kolegy a kolegyně čekal program, ve kterém se měli naučit soběstačnosti, respektovat zkušenosti starších a přípravě jídel z vlastních zdrojů. “Vytvořili jsme tři sezení, v prvním sezení se vytvářela mýdla, v druhém sezení jsme si vytvořili rýmovníkový sirup a ve třetím jsme se naučili péct kváskový chléb,” představila program Pavla Šedivá, vedoucí volnočasového klubu Rébus.

Nejlepší projekt na jihu našeho regionu volilo 269 hlasujících. Třicet z nich se shodlo na vítězi. O bod uniklo vítězství Mateřské škole U Koupaliště v České Třebové, která tak se svým projektem Doteky pravěku skončila na druhém místě. Třetí místo získala Základní škola a Mateřská škola Řetová.