ČESKÁ TŘEBOVÁ – V rámci celonárodního týdne sociálních služeb se dveře místního domova důchodců otevřely komukoliv, kdo se chtěl seznámit s fungováním tohoto zařízení. Po celý den probíhaly aktivity, které návštěvníci absolvovali spolu se seniory. “V rámci toho dopoledního bloku jsme chtěli uspořádat takové mezigenerační setkání. Ukázat malým dětem, jak vypadá život seniorů tady v našem zařízení,” sdělila OIK TV ředitelka Sociálních služeb Česká Třebová Magdaléna Peterková.

Nejen malí návštěvníci, ale i široká veřejnost mohla během dne otevřených dveří nahlédnout například do kaple, jídelny a dalších prostor. “V rámci jednotlivých místností jsme připravili také aktivity, které prezentovali naši senioři. Takže zejména to využily ráno právě malé děti ze škol a školek, které si se seniory zacvičily,” informovala Magdaléna Peterková.

Co děti nejvíce zaujalo, to nám některé z nich pověděly. “Vyzkoušela jsem si vozíček, hůlky, brejle,” prozradila Lucinka. “Potkala jsem se s babičkama a dědečkama, jak cvičili teda s gumou,” uvedla Karolínka. ”V jídelně jsme potkali některý babičky a dědečky, asi, a pak jsme tam ochutnali cukroví,” doplnil Štěpán.

O dalších připravených činnostech pohovořila jedna z klientek domova. “Mohli si tady hrát, házet na ten terč, támhle jsou kuželky. Dávat obrázky, to už bylo zas skoro dost pro starší,” shrnula klientka domova Marta Fryšová.

Pokud někomu z návštěvníků náhodou vyhládlo nebo vyprahlo, bylo k dispozici občerstvení. To stejně jako celou akci připravil personál domova. “Já bych závěrem chtěla moc poděkovat všem svým spolupracovníkům, kteří se podíleli na organizaci dne otevřených dveří, takže opravdu na závěr velké díky všem,” uzavřela ředitelka Sociálních služeb Magdaléna Peterková.