LANŠKROUN – Na zámku v Lanškrouně se konal další ročník akce, v jejímž rámci město a komise pro výchovu a vzdělávání oceňují nadějné studenty a sportovce. Novinkou letošního pokračování bylo internetové hlasování pro veřejnost.

Anketa “Mládež reprezentuje město”, ve které byla oceněna řada talentů, zná své vítěze. Za vedení lanškrounské radnice jim osobně poděkoval starosta Radim Vetchý, který zároveň celý ceremoniál uváděl.

Anketa byla rozdělena do tří kategorií. Pamětní list mohli dostat jednotlivci do patnácti let, jednotlivci starší patnácti let a kolektivy. Jedním z vyhlášených v mladší kategorii byl Matěj Kučera, který se věnuje jachtingu. “Jachting dělám už od svých čtyř let, dostal mě k němu taťka, který ho taky dělal. A můj největší úspěch je asi druhé místo v Poháru České republiky v mladších žácích,” zmínil oceněný Matěj Kučera. Ve stejné kategorii byl oceněn i Jan Doleček za úspěch v Astronomické olympiádě.

Město Lanškroun zároveň vyhlásilo 16 kolektivů. Součástí jednoho z nich je Jana Šuláková. Ta se na pódiu během večera objevila dvakrát. Ocenění získala coby členka hudebního kvartetu Amabile a jako sólová flétnistka.

Novinkou letošního roku bylo hlasování veřejnosti, do něj se zapojilo 682 lidí. Ocenění Talent roku 2017 získala Jana Pecháčková za čestné uznání poroty za herecký výkon na přehlídce Orlická maska.