ČESKÁ TŘEBOVÁ – V minulých dnech policisté v České Třebové před desátou hodinou dopoledne zastavili vozidlo autoškoly v ulici Dr. E. Beneše. Jeho řidiče vyzvali k provedení dechové zkoušky ke zjištění přítomnosti alkoholu v dechu a její výsledek je překvapil. Senior ve výcviku totiž nadýchal 1,3 promile alkoholu. Výsledek zaskočil i přítomného instruktora, který „posilnění“ alkoholem u svého žáka před  výukovou jízdou neodhalil. Tím pro seniora výcviková jízda skončila. Policisté ho převezli k lékařskému vyšetření do orlickoústecké nemocnice. Řízení vozidla se tak chopil samotný instruktor. Ten ze zákona nemá oprávnění provést u žáka dechovou zkoušku, pokud má ale podezření, že by mohl být pod vlivem alkoholu, může si k provedení dechové zkoušky přizvat osobu pověřenou zákonem. Na žáky autoškol, přestože ještě ani nevlastní řidičské oprávnění, se vztahují stejná pravidla jako pro ostatní řidiče vyplývající ze zákona o provozu na pozemních komunikacích.

K požití alkoholu se řidič policistům přiznal a uvedl, že předchozí večer vypil přibližně 1 litr vína. Policisté lustrací zjistili, že 69letý muž je v dostupných systémech vedený jako neřidič. V minulosti mu byl totiž udělen trest zákazu řízení motorových vozidel za jízdu pod vlivem alkoholu. Prostřednictvím kurzu v autoškole se snažil získat zpět řidičské oprávnění. Na to bude ale muset na dlouhou dobu zapomenout.

Na základě výsledků lékařského vyšetření policisté zahájili úkony trestního řízení a následně ve zkráceném přípravném řízení muži sdělili podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě pravomocného odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na 1 rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.